Tankó Anita: A szegény ember és a három állat

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy ember. Ez az ember olyan szegény volt, mint a templom egere. Néha eljárt vadászni, és ha sikerült valamit elejtenie, hosszú ideig abból éldegélt.
Egy szép napon újra elindult vadászni az erdőbe. Az erdőben találkozott egy medvével. Nagyon megörült az ember, gondolta magában, ezzel jó sokáig eléldegél. Rászegezte a fegyverét, de akkor a medve könyörögni kezdett, hogy hagyja meg az életét. A szegény ember megsajnálta a medvét, és nem lőtte le, de azt a feltételt szabta, hogy a medve keressen neki élelmet. Innen ketten mentek tovább, és keresték az élelmet. Útközben találkoztak egy őzikével. A medve el akarta kapni az őzikét, de a szegény ember nem engedte a medvének, hogy bántsa az őzikét. Továbbmentek, most már hárman voltak. A szegény ember és a medve már nagyon éhesek voltak. Kis idő után rátaláltak egy vaddisznóra. Ekkor eldöntötték, hogy most már bizony ezt megeszik, mert különben éhen fognak halni az erdőben, és még haza sem tudnak menni. A szegény ember lelőtte a vaddisznót, és mindannyian jót vacsoráztak belőle. Vacsora után elindultak hazafelé, de útközben nagyon rosszul érezték magukat. A szegény ember azt mondta az állatoknak, hogy ez a vaddisznó átka, amiért az ő életét nem hagyták meg. Nagyon lassan haladtak, hiszen mindannyian betegek voltak. Egyszer találtak a földön egy madárkát. Odamentek, és amikor meglátták, hogy a szárnya el van törve, nagyon megsajnálták. Az állatok megnyalogatták a madár törött szárnyát, a szegény ember pedig meglátta, hogy hol a fészek a fán, felvitte a madárkát, és betette a fészekbe. Az állatok továbbmentek, és egyszer csak azt vették észre, hogy már nem betegek. Örömmel mentek tovább, a szegény ember hazafelé indult, az állatok pedig az erdőbe tovább. Ekkor egy furcsa hangot hallottak a fák mögül. Egy nagyon bársonyos hang szólt hozzájuk, és azt mondta nekik, hogy azért gyógyultak meg, mert megmentették a kismadár életét.
Az állatok és a szegény ember barátok lettek, és mostantól fogva együtt jártak vadászni. Boldogan élnek még ma is, ha meg nem haltak.

2017 Gyimesfelsőlok  (Románia)

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.