Beke Nikol: A tündöklő páva

Gratulálunk, bekerültél a mesekönyvbe!

Egyszer volt egy páva, akinek születésétől fogva gyönyörű tollai voltak. Amikor kiment a napra, tolla gyönyörűen tündökölt a szivárvány összes színében. Mindig büszkén sétált és mutogatta a tollait. Nagyon büszke volt rá és ezért nem is nagyon barátkozott senkivel. Úgy gondolta, hogy senki se méltó hozzá, hogy együtt sétáljanak, játszanak. A szülei mondták neki, hogy nem szabad így viselkedni, mert nem lesz senki a barátja, de a tündöklő pávát ez nem érdekelte. Az egyik nap, amikor sétálgatott annyira nem figyelt senkire, hogy nem is hallotta a figyelmeztetést, hogy egy éhes farkas a közelben vadászik.

Beke-Nikol-A-tündöklő-páva-Ács-Ibolya

Ács Ibolya illusztrációja

Csak sétált tovább, egyre messzebb került az otthonától és egyre közelebb a nagy veszélyhez. Majd hirtelen a kis páva elé ugrott a farkas, hogy megegye. A tündöklő páva soha nem menekült ilyen gyorsan, de a farkas utolérte és a gyönyörű tollait elkapta. A páva nem hagyta magát és kiszabadult és még gyorsabban menekült. Amikor hazaért, akkor látta, hogy a gyönyörű tollai megsérültek és elég sok hiányzott. Nagyon szomorú volt és ezek után, állandóan otthon ült, mert csúnyának tartotta magát. Ha mégis kiment az mindig este volt, amikor kevesen voltak és nem láthatták. Elérkezett a születésnapja, de nem szerette volna, ha barátai felköszöntik. A kis páva szülei ennek ellenére nagyon sok ismerőst meghívtak, hogy együtt ünnepeljenek. A sok vendég kérésére előjött a kis páva és bocsánatot kért, hogy régen olyan csúnyán viselkedett. Mindenki megbocsátott és boldogan ünnepelték a tündöklő páva születésnapját. A páva ennek ellenére nagyon szomorú volt továbbra is, mert a tolla már soha nem lesz ugyanolyan szép és hibátlan, ezért amikor a gyertyákat elfújta, azt kívánta, hogy ismét hibátlan és tündöklő legyen az összes tolla. Este alvás előtt megjelent az erdő szelleme és elmondta, hogy az erdő közepén lakik egy jó tündér, aki tud rajta segíteni, hogy ismét hibátlan tündöklő páva legyen. Viszont figyelmeztette a kis pávát, hogy nagyon veszélyes az út és egyedül nem sikerülhet és adott egy térképet. Reggel megkereste a barátait és elmesélte, hogy mit mondott az erdő szelleme. Kérte őket, hogy segítsenek neki. Barátai a róka, sas, medve és a sün igent mondtak, és öten elindultak a kalandos útra. Követték a térképet és már nagyon messze jártak és egyszer megérkeztek egy útelágazáshoz. Az útjelző tábla kidőlt, így nem tudták, hogy merre folytassák az útjukat. A térkép szerint a rossz út egy nagy szakadékhoz vezet, amin nem lehet átmenni. Ott álltak és nem tudták eldönteni a jó irányt, ekkor a páva megkérte a sast, hogy repüljön fel magasra és nézzen szét. Sas felrepült és csak szállt, amíg végre meglátta, hogy melyik út visz a veszélyes szakadékhoz. Visszament a többiekhez és elmondta a jó irányt. A páva vezetésével haladt tovább a kis csapat, amíg újabb akadályba ütköztek. Egy széles patakhoz értek és nem volt rajta híd. Megálltak, mert nem tudtak tovább haladni. Még szerencse, hogy a csapat tagja volt egy nagyon erős maci, aki hamar kidöntött egy fát és már volt is híd és haladhattak tovább. Lassan közeledtek a térkép szerint az erdő közepébe, ahol a jó tündér lakik. A hosszú út során már nagyon megéheztek, és találtak egy almafát. Az érett almák már leestek a földre, de még nagyon szépek voltak. Az almafa körül tüskés bokrok voltak, így a finom falatokhoz nem tudtak hozzájutni. Ahogy ott álltak a bokrok körül, a kis süni elindul és bebújt a bokrok alá.

Beke-Nikol_A-tündöklő-páva net

Beke Nikol illusztrációja

Pár perc múlva előjött és mindenkinek hozta az érett, piros almát. Miután jóllaktak folytatták az útjukat. Az erdő egyre sűrűbb lett és tudták, hogy ez azt jelenti, hogy megérkeztek. Egy nagyon szép kis házat találtak, amelyben a jó tündér lakott. Illendően kopogtak és a kis páva vezetésével bementek a házba. A tündér már tudta, hogy miért jöttek, de azért kíváncsi volt, hogy páva mit fog mondani. A páva elmesélte a történetét a farkassal, akitől alig tudott elmenekülni, és hogy a tündöklő tollaival, mi történt. A történetből kihagyta, hogy a többiek figyelmeztették a veszélyre, de ő nem figyelt semmire és senkire, csak a tündöklő tollaira. A jó tündér megsajnálta a kis pávát és egy varázslat segítségével ismét az összes tolla meglett és ugyanolyan szépen tündökölt, mint régen. Kis páva megköszönte a segítséget és indultak volna haza.A jó tündér figyelmeztette kis pávát, hogy a varázslat elmúlik, ha továbbra is csak magával foglalkozik. A tündöklő páva megígérte, hogy megváltozik, mert sokat tanult az esetből. Boldogan indultak haza. Útközben nem vették észre, hogy az éhes farkas követi őket. Mielőtt haza értek volna a farkas odaszaladt a pávához, hogy ismét megpróbálja elkapni. Most viszont nem volt egyedül a kis páva, és a barátai egyből a segítségére siettek. A farkas nagyon megijedt a medve, róka, sas és sün ott álltak a farkas előtt és védték a barátjukat. A farkas annyira megijedt, hogy talán még mindig rohan. Azóta a páva nem a tollaival foglalkozott, hanem az igazi barátaival, pedig a tollai soha nem csillogtak annyira a szivárvány színeiben, mint most.

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.