Hajós Balázs: A varázsgyűrű

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy szegény, de jóságos házaspár. Ennek a házaspárnak volt egy nagyon segítőkész, jó fia.
Volt egy gonosz király is – aki egyébként varázsló volt, de ezt senki nem tudta róla – aki szívből utálta a jóságot és elrabolta a fiút. Megírta a szüleinek, hogy úgy tudják kiszabadítani, ha kiállnak három próbát. Ha azonban akár csak egyet is elrontanak, a fiuk meghal. Másnap az ember ment-mendegélt, és találkozott a jótündérrel. A tündér így szólt hozzá:
– Tudom, mi a bajotok, miért búslakodtok. Ám azért, mert mindenkivel jók vagytok, adok egy gyűrűt, ami segít teljesíteni a próbákat.
Azzal adott az embernek egy gyűrűt, amelyen egy barna kő volt. Hazamegy az ember, a felesége azt mondja:
– Itt járt a király követe. Az első próba az, hogy el kell jutnunk egy nap alatt a királyi városba.
Nagyon elkeseredtek, hiszen tudnivaló, hogy a királyi város ötnapi járásra van a házaspár falujától. Ekkor a gyűrűn a kő felragyogott, és piros színt öltött. Olyan fényesen ragyogott, hogy nem láttak semmit tőle. Mire pislantottak egyet, már a palota kapujában álltak, és a kő ugyanolyan színű volt, mint máskor. A gonosz király dúlt-fúlt mérgében, de megmondta a második próbát:
– Úgy kell egy helyben állnotok, hogy minden puska rátok tüzel, és túl kell azt élnetek!
A király biztos volt benne, hogy ezt a próbát még varázslattal sem tudják kiállni, mert ő maga, bár varázsló volt, nem ismert bűvölt puskagolyók elleni védővarázslatot. A szegény házaspár odaállt ahová a király parancsolta, és mivel mást nem tehettek, bíztak a gyűrűben. Az meg felragyogott, most sárga színben, és védte őket a golyóktól, egészen addig, míg a király azt nem mondta, hogy elég.
– A harmadik próba, hogy szebb ékszert kell bemutatnotok, mint az enyém! – mennydörgött a király hangja.
Bevitték őket egy gyönyörű terembe. Először a király jött. Ékszerének csillogásától a falak szürkének látszottak. Ezután következett a házaspár. A gyűrű köve arany színt öltött, és csillogásától a falak feketék lettek. A király ordított dühében és azt mondta:
– Vessétek őket is tömlöcbe, őket is lefejezzük!
Ekkor a gyűrű köve vörös lett, majd szivárványszínű fényeket küldött szét. A gonosz király porrá égett.
Akik látták mind ujjongtak, mert a király gonosz zsarnok volt. A nép megválasztotta a házaspárt királyukká, és királynéjukká. Őket a fiuk követte a trónon. A házaspár és az egész ország boldogan élt, míg meg halt.

2016

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.