Magyari Elektra Alexandra: Micimackó és az új technológia

Valamikor még a nyáron történhetett ez az eset, amit megosztok most veletek. Ültem a kényelmes kis kanapémon, s néztem a TV-t, amikor valaki kopogtatott.
Amint kinéztem, nem akartam hinni a szememnek. Kinyitottam az ajtót, s nagy meglepetésemre épp Micimackó állt előttem, természetesen egy nagy-nagy bögre mézzel a kezében. Behívtam a vendégemet, s Micimackó leült arra helyre, ahol az imént épp én pihentem. Ő is tudhatta, hogy az egy kényelmes hely. S akkor hirtelen elkezdett kérdésekkel bombázni:
– Mondd csak, mi az a valami, amiben mozognak azok a kicsi emberek? Ott ni.
– Az a valami a TV, s benne sok sorozat van, és lehet nézni rajta az időjárást és a rajzfilmeket is! Szoktalak nézni benne téged is.
– Hát azt meg mégis hogy? Én bizony mondom néked, soha életemben nem jártam abban a dobozban, ha kell, becsületszavamat is adom. Be nem tettem oda a mancsaimat, engem biztos nem láthattál te ott!
Időt sem hagyott a válaszadásra, máris következett az újabb kérdés:
– És az a lapos kő a kezedben micsoda?
– Az a telefonom – mondtam neki nevetve –, de van ennél nagyobb „laposkő” is, amit úgy hívunk, hogy táblagép. Ezeken játszani lehet, beszélgetni és üzeneteket írni.
– Ja, értem. Megfoghatom?
– Persze!
Mézes kezével összefogdosta a telefonomat, s mindent, amit a kezébe kapott. Ráadásul a telefonomat ki is ejtette a kezéből, de mégsem haragudhattam rá, hiszen ő volt Micimackó.
– Mennyi új dolog van. Miért van ez a sok új dolog? Én nem ismerem ezeket a dolgokat. Én csak annyit tudok, hogy nálam otthon a házban ezek nincsenek meg.
– Hát, Micimackó, ez az új technológia. „Haladni kell a korral” – ezt szoktuk mi, emberek mondogatni. Az új dolgok között vannak olyan dolgok, amelyek nem annyira fontosak, de vannak, amelyek nagyon is fontosak. Például a telefonom, mert sokat lehet játszani rajta.
– Szóval te ezzel a laposkővel játszol? Furcsa. Szoktál te normális játékokkal is játszani?
– Természetesen – mondtam kicsit sértődötten.
– Értem. Jó, jó, nem kell megharagudni. Csak én nem értem ezt az új teológiát, vagy micsodát. Nekem mindez új.
– Jó, megértelek, Micimackó!
Bizony mondom, órákon keresztül magyaráztam a vendégemnek, hogy mi mire való, s minek mi a neve. Micimackó végül úgy döntött, hogy kipróbálja ezt az új világot, s egy jó ideig nálunk maradt. 12 kerek hónapig osztoztunk egy szobán. Ezalatt teljesen megszokta a modern világot, tudja használni a számítógépet – még most is itt van mellettem, amikor ezt a mesét írom. Teljesen megszokta a legmodernebb technológiát, s már neki is van saját telefonja. De ne is merjétek őt zavarni, mert bizony nem ér rá a nagy televízió-nézés közepette!

2016

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.