Porkoláb Benjámin Imre: Erős János

Gratulálunk, bekerültél a mesekönyvbe!

Hol volt, hol nem volt, volt a Szegény utcában egy nagyon szegény házikó. Abban a nagyon szegény házikóban élt egy szegény, ám daliás legény, Jánosnak hívták. Nem volt neki se apja, se testvére, csak egy drága édesanyja, aki bizony már nagyon öreg volt. Egyszer János azt gondolta magában, hogy ő elmegy szerencsét próbálni. Elmondta az édesanyjának, hogy el fog menni világgá, ezért az anyja felpakolta őt étellel. Sok ételük nem volt, így könnyű volt odaadni neki mindent. Ment, mendegélt Hetedhétországon is túl, ahol találkozott egy öregemberrel, aki befogadta egy éjszakára.
– Hallod-e, te szegény fiú? Én befogadlak téged egy éjszakára, de nekem meleget csinálj ám, hogy kellemesen tudjak aludni! Ott a kemence ni, menj, és vágj fát az erdőből, és gyújts be.
János ment is, szaporán. Ment, mendegélt, látott egy fát, két fát, de egyik se tetszett neki. Neki különleges fa kellett. Hát egyszer, mikor kereste az igazi fát, megszólította őt egy kisegér, aki azt mondta neki:
– Ne menj vissza az öregemberhez, mert ő nem is ember, hanem boszorkány! Óvakodj tőle! Amikor tűzre akarsz tenni, téged belök a tűzbe, és te megsülsz. Ez történt a testvéremmel is.
János úgy döntött, hogy megfogadja a kisegér tanácsát.
Ki is fundált egy cseles tervet. Kivágott egy fát, és visszament a házhoz. Meggyújtotta a tüzet, ám miután kezdett leégni a tűz, nem tett rá újból fát. János úgy tett, mintha aludt volna. A boszorkány odament a tűzhöz – mert az már igaz volt, hogy csak melegben tudott aludni. Ekkor János felpattant és az öregembert belökte a tűzbe.
Hej, láttátok volna, mekkora lángok csaptak ki a kemencéből! Egy malacot meg lehetett volna pirítani annál a tűznél. Hát bizony odaégett a gonosz boszorkány. János nagyon elégedett volt azzal, amit csinált. Úgy érezte, hogy jót tett az egész világnak ezzel.
Alaposabban körülnézett a szobában, és akkor észrevette, hogy van ott egy különleges ajtó. Nagyon fúrta már az oldalát a kíváncsiság. Benyitott. Nem tudott hinni a szemének. A szoba tele volt mindenféle kinccsel. Olyan sok arany volt ott, hogy azzal tudtak venni egy szép házat a Gazdag utcában. Azóta is boldogan él édesanyjával, ha meg nem haltak.

2016

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.