Balajti Zsuzsanna: Büdi Bogi és a mézeskalácsillat

Gratulálunk! Bekerültél a mesekönyvbe! 2017

Egyszer élt éldegélt, nem is olyan messzi földön, még az Üveghegyig sem kell elmenni oly közel, csupán kicsiny ablakunk sarkában, egy kis poloska család. Még az ősszel költöztek a korhadt ablakpárkány icipici résébe. Öten éppen kényelmesen elfértek. Nagyot ásítottak, s szép álmok közé, télire elszunnyadtak.

Bent a házban, a takaros kis konyhában, Nagymama finom mézeskalácsot sütött éppen. Hogy a meleg kitávozzon, s helyébe friss, kinti, hűvös levegő jöjjön, hát kinyitotta a konyha bepárásodott ablakát. Olyan édes-mézes illat suhant ki az ablakpárkány mellett, hogy bizony a háromgyermekes poloskacsalád legkisebbik gyerkőce, Büdi Bogi, izinyomban, csukott szemmel, téli kis ruhájában, testvérei mellől, a meleg ágyikóból kipattant, s az illatokat rögtön követni kezdte. Hipp és hopp, belékerekedett a házunk konyhájának ablakán.

Szögeczki Sára illusztrációja bekerül a mesekönyvbe

– Ejsze-fejsze, de jó illat! – mosolygott a kis szende-szundi álmában. Kicsi karját előre nyújtva, álmaiban mézeskalács pajtások kergetésébe kezdett.

– Hú de jön be a hideg, becsukom már az ablakot! – gondolta nagymama.

S ahogyan odalépett, meglátta az ablaküvegen álomtáncát járó kis poloskagyereket. Hatalmasat sikított ijedtében, mire Bogi szemei rögvest kipattantak, s rémületében kieresztett egy kis büdös-pukkanóst.

– Jaj, hol vagyok? Mi történik? – kiáltott fel Bogi riadtan. S ekkor hirtelen Büdi mama karja ragadta meg, s rántotta be az ablakpárkány kicsiny résébe a kis alvajáró, mézillat-kergető poloskagyereket.

– Ejsze, Bogi, nem szabad ijesztgeti az embernagyikat, mert aztán félelmükben agyonlapítanak egy papuccsal! Inkább gyere, kucorodj vissza közénk, hisz nem jött még el a tavaszi kirepülésünk ideje! – szólt kedvesen Büdi mama, és betakargatta a kipirosodott arcú poloska kislányt.

Azzal mind lehunyták újra szemeiket, s Büdi Bogi aznap éjjel mézeskalácsokkal táncolt álmában. Így volt, nem így volt, de az biztos, hogy ezen a télen, a mi kis konyhánkban, Büdi Bogi az ablaküvegen ott táncolt!

2017

Budapest

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.