Endresz Viktória: A két csínytevő manó

Valahol ott, ahol manók éltek, ott lakott Minimanó és barátja Gubacs. Mindketten szerették a gyermekláncfűből készült teát. Bármit megtettek volna egy csésze finom, meleg teáért. Nem messze tőlük, lakott Makkmanó. Ő nagyon szorgos volt. Nap, mint nap járta rétet, a mezőt és gyűjtögetett. Az egyik reggel elindult pitypangot szedni, mert imádta az ebből készült főzeléket. Már összegyűjtött egy kosárkával, amikor megzendült az ég, sűrűn esni kezdett az eső. A kosárkát egy gomba alá rejtette, ő pedig egy másik alá kuporodott. Elszenderült a várakozásban. A két huncut manó, Mini és Gubacs ezalatt elcsenték a virággal teli kosárkát. Elosontak. Elállt az eső, kisütött a nap, Makkmanó felébredt. Látta ám, hogy eltűnt a teli kosárkája. Elindult a Manó-rendőrségre, hogy bejelentse a lopást. Manó felügyelő azonnal cselekedett. Visszamentek a helyszínre. A felügyelő és Makkmanó nyomok után kutatott. A sárban apró lábnyomokat vettek észre. Akkor már sejtették, hogy kópé manókölykök lehettek a tettesek. Követték a lábnyomokat. A nyomok a Manófalvi út 8-as számú házhoz vezettek. Itt lakott Minimanó.

Már az ajtó előtt érezték a friss pitypang tea illatát. Beléptek a házba. Ott látták, hogy a két csínytevő vidáman kortyolgatta a finom italt.

– Megvagytok! – kiáltotta a felügyelő. Szóval ti vittétek el a kosarat a virágokkal, amit Makkmanó szedett.

– Igen! De bocsánatot kérünk! Kedves Makkmanó, ne haragudj! Nem kellett volna ezt tennünk! De olyan csábító volt a kosárka tele pitypanggal!

– Találj ki nekik valami büntetést! – mondta Makkmanónak a felügyelő.

Makkmanó azonban jószívű volt.

– Nem kell semmiféle büntetés! Azt szeretném, ha holnap velem jönnétek virágokat gyűjteni. Így nektek is lesz egy újabb adag a teához, és nekem pedig segítetek, hogy pótoljam azt, amit elvittetek.

A két manónak tetszett az ötlet.

– Köszönjük, és örülünk, hogy megbocsájtasz nekünk! Kedves Makkmanó és Manó felügyelő! Üljetek le és fogadjatok el egy pohárka teát! Holnap pedig annyi pitypangot szedünk, hogy csak na!

Ha Manófalván jártok, akkor ti is kóstoljátok meg az ízletes pitypang teát.

2017 Veszprém

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.