Pappné Győri Anna: A három mihaszna manó

Gratulálunk! Bekerültél a mesekönyvbe! 2017

Él Manóországban három kis mihaszna manó, Sándor, József és Benedek. Hárman olyanok voltak, mintha össze lettek volna nőve. Amikor csak tehették mindig együtt lófráltak. Az igaz, hogy Manóországban akadt munka bőven. Ők nem nagyon keresték, sőt amennyire tehették el is kerülték. Az egyik napon ők voltak sorosak a fahordással, ímmel-ámmal indultak el a közeli erdőbe. Útközben Benedek meg is jegyezte
– Csak tél ne lenne, kevesebb dolgunk lenne. Az egész nyarunk fahordással telik el. Amikor beértek az erdőbe, Benedek azt tanácsolta: előbb egyenek, majd utána kezdjék el a munkát. Így menet közben nem kell félbe hagyni a munkát.
– Az jó lesz! – felelte József. Megreggeliztek, majd nagy nehezen nekiindultak összeszedni a faágakat. Szép lassan, kényelmesen húzgálták a letört fa ágait. Egyszer csak Sándor felkiáltott:
– Van egy jó ötletem, ezt hallgassátok meg! Elmehetnék megkeresni az örök nyárt, és onnan hozhatnánk bőven meleget. Nem kellene többé fát gyűjtenünk, még el is adhatnánk belőle, és meggazdagodnánk.
Az ötlet a másik két manónak is tetszett, csak azt neheztelték, hogy nem jutott hamarabb eszébe.
– És mikor indulnánk? – kérdezte izgatottan József.
– Tavasszal nyílik meg az út az örök nyárhoz, amely évente csak néhány napot tart nyitva a manók számára.
Nehéz volt számukra a várakozás, már kézzel, lábbal indultak volna. Amikor kinyílt az első téltemető virág, útnak is indultak. Mentek hegyeken, völgyeken, három nap, három éjjen át, míg oda nem értek. Alig bírták elviselni a nagy meleget, úgy égette a bőrüket, mint a parázs. Amilyen gyorsan csak lehetett teleszedték a zsákokat, és elindultak vele hazafele. A zsákok olyan nehezek voltak, hogy az inuk is megrogyott alattuk.
Sándor meg is állt pihenni egy kicsit, de nem azért, mert olyan nehéz volt, hanem úgy égette a vállát, hogy már nem bírta tovább.
– Már nem sok van hátra az útból – bíztatta társait József.
Hátukra vették ismét a zsákokat, és szaporán szedték a lábaikat. Amikor elérték az ország szélét, már minden zsák füstölt. Bíz az mind három kiégett, és szerte áradt a nagy meleg, mielőtt még hazaértek volna. Az emberek örültek a melegnek, még akkor is, ha nem tudtak belőle elraktározni. A három mihaszna manó, erősebbnél-erősebb zsákokat keres, és minden évben elindulnak az útra. Talán egyszer a zsákok is kibírják…

2017 Álmosd

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.