Horváth Tibor: A kis fa

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kis fa. A falusi kertészet egyik üzletében árulták.
Az egyik héten egy nagyon kedves férfi tévedt be a boltba, megtetszett neki a kis fa és megvette. Hazavitte és elültette a kertbe. Minden nap gondját viselte: rendesen öntözte, földjét rendszeresen kigyomlálta és tápozta. Nőtt, nődögélt a fácska, hiszen mindene megvolt: friss levegő, elegendő víz, meleg napsugár.
Öt éves volt már, amikor tavasszal gyönyörűen virágba borult. Az egész vidék a csodájára járt. Őszre érett gyümölcsök lettek az ágain. Örült is a gazda nagyon, leszüretelte a termést és gyümölcskoktélt készített belőle. Mindenkinek nagyon ízlett. Így ment ez minden évben. A fácska termelte a legfinomabb gyümölcsöket a környéken, ezért a gazda a helyi piacon el is tudta adni a termést. A fa így hálálta meg a gazdának a hosszú éves törődést.
Egy nap azonban minden megváltozott. A gazda árulni kezdte a házát a kerttel együtt. Nagyon sajnálta, hogy el kell mennie, de nem tehetett mást. Még utoljára megöntözte a fáját, majd elment.
Az új tulajdonos beköltözött a házba, ám a kerttel egyáltalán nem törődött. A fát is ki akarta vágni. Szomorkodott is ez miatt a kis fa eleget. Ám támadt egy ragyogó ötlete: a sok esőnek köszönhetően tavasszal kivirágzott, ősszel pedig gyümölcsöt hozott. Amint az új gazda megkóstolta az ízletes gyümölcsöt, rögvest meggondolta magát.
Így hát a fa ismét boldog lett. Addig élt, amíg ki nem vágták.

2017 Negyed (Szlovákia)

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.