Lengyel Dorottya: Mese a fiola-völgyi királynőről

Gratulálunk! Bekerültél a mesekönyvbe! 2017

Legyel Dóri illusztrációja bekerül a mesekönyvbe

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy messzi ország: a Fiola-völgy. Lakói mind pillangók voltak. Szeretetben, békességben éltek. Minden élőlény számára jó példát mutattak. A szomszédos ország lakói mégsem néztek fel rájuk. Sőt, az életüket veszélyeztették! Ők az emberek voltak.
Ennek a gyönyörű birodalomnak egy szépséghibája volt: a királyi palota. Az ország vezére, Nátália királynő egy piszkos, ronda, otromba palotában élt egyedül. Pillangó oda még nem lépett be rajta kívül. Egy szép napon az uralkodó szemlére indult országában. Nem volt túl sok kedve hozzá, ugyanis ilyenkor akarva akaratlan negatívumokat is hallott magáról. De ez az út máshogy alakult. Hirtelen emberek támadtak a díszes menetre. A katonák el tudtak repülni, de Nátália a hintóból már nem. A királynő Ferkó és Marci, két kisgyermek foglya lett.
Ezt csak két lepke látta, a 10 éves Kriszti, és a 8 éves Dormilla. Az ő szeméből rögtön kicsurrant a könny az eset láttán. Kriszti így szólt:
– Gonosz emberek. Saját szórakozásukért állatot ölnek. Megfosztanak sok lepkét keménykezű uralkodójától. Esküszöm, hogy Nátália őfelségét akár az életem árán is megmentem! Esküdj te is!
– Esküszöm! – szipogta Dormilla.
Ebből úgy hangzik, mintha szerették volna Nátáliát. Pedig dehogy szerették. Csak tisztelték, mert uralkodott felettük. Felkerekedett hát a két barátnő. Otthon csak egy levelet hagytak, mert féltek, hogy nem eresztik el őket. Mentek, mendegéltek árkon-bokron keresztül. Szembeszálltak tűzzel, vízzel. Rókák elől menekültek, esővel küzdöttek. Az emberek országában lett volna a legnehezebb, ha a szerencse nem küld nekik egy barátot: Ellát. Annak idején ő is fogságba esett. Egy hálóból kiszabadult, de visszajutnia nem sikerült.
– Figyeljetek! Itt sok pillangó él. Mind olyanok, mint én. Értesítem őket, és biztosítalak titeket, mindnyájan örömmel megteszünk bármit királynőnkért.
Hamarosan az egész társaság mozgósítva lett. Levelet írtak őfelségének, hogy tudja mi a dolga. Egy bátor lepke, Pilla kézbesítette a levelet. A haditerv ez volt: Ella és Pilla lesz a kém. Mikor tiszta a levegő mindnyájan berepülnek a nyitott ablakon. Négy részre oszlanak. Az egyik csapat őrt áll, a másik megpróbálja megsemmisíteni a lepkefogót, a harmadik összevissza repked a szobában, és ha lebuknak, elvonják a fiúk figyelmét, a negyedik csapat pedig leszedi a befőttes üveg tetejét. Mindenki rettentően izgult. Néma csendben dolgoztak. Öt perc után füllel hallható volt, ahogy fellélegzett a mentősereg. A mentőakació sikerült. Sütott a hold, ami világított nekik. A királynő ott volt velük. Kriszti és Dormilla irányításával hazafalé repültek. Áhítatos hangulat volt. Bizony sokak szeméből könny hullott. Nátália a sok izgalomtól elájult, így egy kis falevél-bölcsőben repítették haza. Pirkadatkor lépték át a határt. Örömujjongásban törtek ki ők és a rájuk váró tömeg is. Csodálatos menetként vonultak a palotához. Égig ért a jókedv. Énekeltek egész úton. A kastélyba nem mertek belépni, ezért egy közeli jómódú lepkecsalád látta el a beteg uralkodót. Nátália nemsokára magához is tért. Hunyorogva nézett körül, és ezt kérdezte:
– Hol vagyok? Nem a Tóth házban vagyok fogoly?
– Nem. Sok volt rab pillangó segítségével, akik legalább kétszázan voltak, kiszabadítottunk és hazahoztunk – felelte az ott álló Dormilla.
– De miért tettétek ezt? Hiszen veszélyes kaland volt, és nem is érdemlem meg. Öntelt, rossz uralkodó voltam. Csak a magam javát néztem, sohasem a másét.
– Királynő! Lehet, hogy uralkodónak rossz, és hogy nincs barátja, ezért egyedül él. De ön ugyanolyan teremtmény, mint mi. Ugyanannyi joga van a boldog élethez, mint nekünk. Mikor rabságba esett nem volt boldog élete. Mivel ezen változtatni tudtunk, hát megtettük. Mert örömet okoz mindenkinek, ha másokon segíthet – felelte Kriszti.
Attól a naptól kezdve megváltozott Nátália élete. Kitisztította a palotát és fényesen berendezte. Bárki, aki szükséget szenvedett valamiben, a palotában megkapta. Ezután egy héttel lemondott. Helyébe Krisztit és Dormillát rendelte. Maga pedig vett egy birtokot a kastély közelében. Földműveléssel keresi kenyerét, és boldogan él mindmáig, ha meg nem halt.
A Fiola-völgy azóta is létezik, és a pillangók benne boldogabbak mint valaha.. Ha látsz egy fogvatartott lepkét, ereszd ki, engedd útjára, és mutasd meg neki hol van Fiola-völgy! A völgy, ahol a boldog pillangók élnek.

2017 Gyöngyös

Itt tudsz kommentelni

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.